Bibliotheek West-Brabant Vrijwilliger Taalcafé
Het Taalcafé is bedoeld om anderstaligen – die nog maar net, of al lang in Nederland wonen – de gelegenheid te geven om het spreken van de Nederlandse taal te oefenen.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen en zich een leven lang kan ontwikkelen. We maken dit mogelijk door het stimuleren van lezen en digitale geletterdheid en het toegankelijk maken van informatie en ontmoetingen.
Het Taalcafé is bedoeld om anderstaligen – die nog maar net, of al lang in Nederland wonen – de gelegenheid te geven om het spreken van de Nederlandse taal te oefenen. Daarnaast staat sociaal contact centraal voor de deelnemers. In een informele sfeer worden spontane gesprekken gevoerd over alledaagse dingen zoals werk, eten, hobby’s, met als voertaal Nederlands.
Als taalvrijwilliger ben je structureel bij het Taalcafé aanwezig om gesprekken te voeren. Je ontvangt de bezoekers en zorgt voor een prettige sfeer. Je helpt zo mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken. Daarnaast tref je de nodige voorbereidingen. Denk daarbij aan:
- Het klaarzetten van koffie/thee, tafels/stoelen en andere (spel-)materialen, maar zeker ook aan het bedenken van thema’s en gespreksonderwerpen;
- Het onderhouden van het contact met anderen vrijwilligers en het bieden van begeleiding waar nodig;
- Het onderhouden van externe contacten om het Taalcafé bekendheid te geven in deze gemeente;
- Het in kaart brengen en communiceren van de jaarplanning van het Taalcafé.
Functie-eisen:
- Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal;
- Je hebt een open houding en je bent geduldig;
- Je kunt goed communiceren, uiteraard óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen;
- Je bent niet bang om initiatief te nemen en bent creatief als het aankomt op het gesprek op gang houden;
- Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken;
- Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen;
- Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).
Voor nadere informatie en/of aanmelding kun je contact opnemen met de coördinator Steunpunt Vrijwilligerswerk bij BWI, vrijwilligerswerk@bwiwoensdrecht.nl of 0164 672 049