Alzheimer Café op tv

Dementie:
In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen één of andere vorm
van dementie. Heel vaak speelt dementie zich af in stilte: bij wijze van
spreken bij onze buren om de hoek.
Dementie wil zeggen dat iemand die altijd dierbaar en vertrouwd was,
geleidelijk een vreemde kan worden.

Men wordt anders dan voorheen. 

Welke onderwerpen:

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn o.a.

  • Wat is dementie?
  • Wat betekent dementie voor een partner?
  • Hoe kan dementie onderzocht worden?
  • Is er medicatie voor dementie?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor hulp?
  • Wanneer wordt besloten tot opname?
  • Het taboe van de dementie.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor iedereen die vragen heeft over dementie. Het is een informeel trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familie en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn welkom. De Alzheimer Cafés West-Brabant vinden plaats in de gemeenten Bergen Zoom, Halderberge, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht.

In de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag 21 september 2020 hebben we hard gewerkt om toch iets moois voor jullie te organiseren. Een drieluik van tv-uitzendingen vanuit diverse gemeenten, waar een aantal bezoekers, vrijwilligers en organisaties aan meewerkten. En dan het succes van de film “Kapsalon Romy” in de bioscopen met ruim 250 bezoekers. Enthousiast werden de plannen uit de kast gehaald om in aangepaste vorm ontmoetingen te organiseren in de sfeer van het Alzheimer Café. Echter de tweede Coronagolf noodzaakt ons dat er dit jaar voorlopig geen Alzheimer Cafés meer zullen plaatsvinden. Wat dan nu?

We realiseren ons dat de komende decembermaand voor velen van ons wisselende invloeden kan hebben. Herinneringen, verdriet, eenzaamheid, maar ook mooie momenten. Kijkt u ertegenop? Wij willen u wijzen op de site www.dementie.nl  met onderwerp: 10 tips voor de feestdagen.

Graag nodigen wij u uit voor een herhalingscyclus van de uitzendingen verspreid over de maand december. We willen starten met een documentaire van ZuidWestTV onder de titel: de impact van Alzheimer, waarbij een echtpaar gevolgd wordt. Daarna komen de uitzendingen van het drieluik aan bod. Allen producties van ZuidWestTV i.s.m. Alzheimer West-Brabant en de werkgroepen Dementievriendelijke gemeenten. Net als in de cafés ervaart u een “aha”- beleving en het gevoel: ik ben niet de enige die ermee te maken heeft. Het kan tevens aanleiding zijn om in gesprek te gaan met de omgeving.

De uitzendingen vinden plaats op de volgende maandagen vanaf 10.00uur:

– Maandag 7 december: De impact van Alzheimer – een ingrijpende documentaire van ZuidWestTV, waarbij een echtpaar in het proces gevolgd wordt.

– Maandag 14 december: De belevingen tijdens de Coronaperiode – 1e aflevering van het drieluik met opnames uit diverse gemeenten.

– Maandag 21 december: Gedragsveranderingen en onbegrepen gedrag en hoe kan ik hiermee omgaan. De 2e aflevering van het drieluik met opnames vanuit andere gemeenten.

– Maandag 28 december: Jong ontmoet oud met prachtige initiatieven.

De 3e aflevering van het drieluik.

De uitzending wordt op de maandag in carrousel steeds herhaald.